Salı, Ocak 22, 2008

Bilgi - ABD'de asgari ücret

Asgari ücret 435 YTL olarak açıklanınca bir karşılaştıma yapayım dedim ... sonuçlar şöyle

Amerika Birleşik Devletlerinde asgari ücretin saati $5.85, Türkiye’deki asgari ücretin saati ise $1,95

Hemen bizimki çok azmış demeyin ... kişi başına düşen milli gelire göre hesaplandığında (IMF’ye göre ABD $43,223; Türkiye $9,240) Türkiye’deki asgari ücretin durumu ABD’den daha iyi gibi görünüyor ... şimdi de “a ne iyi” diye sevinmeyin

sorun bu ücreti Türkiye’de kaç kişinin ABD’de kaç kişinin aldığında ... ona da baktım

ABD’de 1,700,000 kişi asgari ücret ve altı ile çalışıyormuş (toplam nüfus 300,000,000 kişi) oran binde 5.7

Türkiye’de 3,000,000 civarında insan asgari ücret ve altı ile çalışıyormuş (toplam nüfus 70,000,000 kişi) oran yüzde 4.3 (yani ABD’nin 7.5 katı insan asgari ücretle çalışıyor, sosyal sigorta kurumuna bildirilmemiş olanları da eklersek ABD’nin 10-12 katı insan ve toplam (evet çalışan değil, toplam) nüfusun %6-7 si asgari ücret veya altı ile çalışıyor.

ABD’de de asgari ücretle bir yıl çalışan kişi yıllık olarak elde ettiği gelirle ABD’nin belirlediği yoksulluk düzeyinin hemen üzerinde yer alıyor, Türkiye’de asgari ücretle çalışan bir kişi elde ettiği gelirle Sivil Toplum Örgütlerinin belirlediği yoksulluk düzeyinin yarısına bile gelemiyor.

Peki niye yaptım bunca hesabı: bugünkü iktidarın oy deposu şehirlerdeki fakirler ve eğitimsizler, yani genellikle asgari ücret civarında veya bunun da altında çalışan kesim. bu insanlar daha da fakirleşmelerine karşın neden aynı oyu vermeye devam ediyorlar? ... ellerine geçen aylık ERZAK TORBALARI onlar için çok önemli de ondan çünkü gelirleri ile aldıkları kadarını, belki daha fazlasını birileri (sadece seçim öncesi değil haftalık olarak her zaman) getirip ellerine teslim ediyor. Onlar da oylarını bu erzak torbalarını verenden yana kullanıyorlar.

Oysa ücretlerini arttırmayan da, sonra destek adı altında yardım yapan da aynı ... yani önce çocuğunu döven ama sonra çok ağlamasın diye şeker veren ana-babalar gibi ...

Hiç yorum yok: