Cumartesi, Ocak 30, 2010

Siyaset - Ankara'nin Ödülleri

Çok sayın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ.Melih Beyin fotoğrafları şehrin dört bir yanında epey bir süredir durmaktalar. “Ankara’lı Kentinle Gurur Duy” şeklinde de bir şeyler yazıyor altında. Sebep: Avrupa Ödülüne layık görülmüş şehrimiz.


Şehrimizin Avrupa açısından neyi iyi ve diğer Avrupa (ki Ankara Avrupa kıtasında bile değil) şehirlerine oranla iyi yaptığını anlamadığım için sürekli düşünüp duruyordum. En sonunda bir belediye otobüsünde dağıtılan konuyu Ankara halkının bilgisine sunan değerli bir broşür bana ışık tuttu. Bröşürde ne konuda ödül alındığı yazmıyordu, ama ödülü vermek üzere Ankara’ya kadar gelenlerin adları ve fotoğrafları bulunuyordu.

Mesela;

Komite Başkanı Alan Meale ... ufak bir Internet taraması yapınca kendisinin herhangi bir komitenin başkanı olduğu yönünde bir bilgiye ulaşamadım. Ancak ilginç bir şekilde Sayın İ.Melih Beye ödülünün vermek için buralara kadar zahmet eden bu kişinin, İngiliz bir parlementer olduğunu ve kensisinin Güney Kıbrıs’ta yer alan Kıbrıs Rum Kesimi ile yoğun bir ilişki içinde bulunduğunu anlamak mümkün oldu. Komite Başkanı olduğunu Internet üzerinde hiçbir yere kaydetmemiş bu zat, Kıbrıs’ta Türk politikalarının karşısında olduğunu açıkça belirtmiş olmasıyla tanınıyodu. Ankara’ya geldiğinde de kendi beyanatı olarak Ankara, Avrupa kokuyor demişti, sanırım havaalanındaki tezek kokusunu kasdetmemiştir.

http://www.alanmeale.co.uk/ veya http://www.alanmeale.co.uk/ veya http://www.theyworkforyou.com/mp/alan_meale/mansfield

Avrupa Konseyi Parlementerler Başkanı Lluis Maria De Puig ... kısa bir araştırma yapınca bu beyefendinin (yukarıdaki fotoğrafta kahkahalar içinde Ankara’nın simgesini yok eden belediye başkanı tarafından simsegi kalmadığı için Kütahya cinisi vazo verilen adam) gerçekten belirtilen görevde olduğu anlaşılıyor. Kendisi 1955’den bu yana 60’dan fazla şehrin bu ödülü almaya hak kazandığını söylüyor. Bu sene de Ankara dışında adaylar olduğunu belirtiyor. Daha önce hangi şehir ödül almış, bu sene kimler adaymış, bu ödülün vrildiğini gösterir bir Internet sitesi var mıymış ... bunlar yok ama Kütahya çinisi var. Bu zat daha önce AKP’nin kapatılmasının demokrasiye aykırı olduğu söyleyerek Türkiye’nin adalet sistemine açıkça müdahale etmiş birirdir. Aynı zat Ermenistan-Türkiye ilişkilerinde sürekli gündemdedir.

Bu arada Avrupa Konseyi eşit değildir Avrupa Birliği hatta Avrupa Birliğinin bayrağı dışında Avrupa Konseyi ile bir bağlantısı yok (http://tr.wikipedia.org/wiki/Avrupa_Konseyi) Türkiye Avrupa Konseyinin 1949’dan (1949 yılında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’dür) bu yana üyesidir. Yunanistan’la birlikte kurucuları dışında konseye katılan ilk ülkelerdir ve Avrupa Konseyinin kurucu üyesi sayılır. Dikkatli okuyunca anlıyoruz ki İ.Melih Beyin Avrupa ödülü dediği şey, aslında İşmet İnönü Cumhurbaşkanıyken Kurucu statüsünde üyesi olduğumuz Avrupa Konseyinin

gelişmekte olan (altını çizerim “gelişmekte olan”) kentlere verdiği bir ödüldür (http://tr.wikipedia.org/wiki/Avrupa_Yerel_ve_Bölgesel_Yönetimler_Kongresi).

Hiç yorum yok: